Mensen met een plugin hybride auto zijn er vaak bij gebaat om hun auto op te kunnen laden aan een laadpaal. Laadpalen staan op verschillende openbare plekken. Bijvoorbeeld parkeerplaatsen, waar je al dan niet moet betalen voor het parkeren. Maar ook bij hotels, restaurants, ziekenhuizen en winkelcentra kun je laadpalen vinden. Er is geen specifieke laadpaal alleen voor plugin hybrides, maar voor iedere auto die opgeladen kan worden geldt wel dat je de juiste paal moet hebben.
Laadpalen kun je ook voor je eigen huis laten plaatsen. Dus ook als je een plugin hybride auto hebt, kun je dit laten doen. Laadpalen voor plugin hybride auto’s zijn heel handig, omdat dit soort auto’s juist in deze tijd van de overgang naar elektrisch rijden de ideale keuze zijn. Er zijn niet overal voldoende laadpalen om altijd elektrisch te kunnen rijden, en met een hybride ben je niet volledig afhankelijk van de mogelijkheid om je auto op te kunnen laden.
Wat zijn plugin hybride auto’s precies?
Een plugin hybride en een hybride auto doen wat dat betreft hetzelfde. Ze rijden zowel op brandstof als op elektriciteit, of hebben in ieder geval die mogelijkheid. Ze rijden natuurlijk niet tegelijkertijd op beide toevoeren. Dat is voordelig wanneer je ergens bent of naartoe gaat waar je niet op het elektrische deel van de auto kunt komen of doorgaan. Dan kun je overstappen op brandstof om je weg te vervolgen bijvoorbeeld.
Het gebruik van een plugin of een hybride is dus hetzelfde. Het verschil is met name de luxe van de auto’s. Een hybride is iets simpeler dan een plugin hybride. Een plugin hybride is dus doorgaans ook een beetje duurder. Daarvoor krijg je wel luxueuzere technologieën terug. Een plugin hybride heeft in de naam al aangegeven dat je hem kunt inpluggen, maar dit kan een hybride dus ook. Voor beide kan je dus een laadpaal gebruiken.
Stekker en energie
Wat plugin hybride auto’s gemeen hebben is dat ze vrijwel allemaal een type 1 stekker nodig hebben. Sommige elektrische auto’s hebben een type 2 stekker nodig. Bij een plugin hybride is dit dus niet zo. Heeft de laadpaal een type 2 stekker? Dan heb je ook nog een verloopstekker nodig. Dit werkt ongeveer net zoals bij je caravan, camper of vouwwagen als je elektra wil aansluiten op de camping bijvoorbeeld.
Hybride auto’s laden op 3,7kW AC stroom op. Dit is ook iets waar je op kunt letten bij laadpalen. Of je nou een laadpaal voor jezelf, je werknemers of je bedrijf voor bezoekers een laadpaal of laadpalen wil aanschaffen. Of wanneer je als gebruiker van een plugin hybride auto op zoek bent naar een laadpaal om je auto op te laden.
Thuis opladen of op het bedrijf
Het zal je niet verbazen dat je als bedrijf laadpalen kunt aanschaffen. Vooral als je een parkeerterrein hebt is dat fijn. Zowel voor je werknemers als je eventuele bezoekers. Als je voor anderen of in publieke ruimten laadpalen installeert, kun jij als eigenaar van het terrein de tarieven voor het opladen bepalen. Je betaalt tenslotte ook de energierekening wanneer je dit doet. Dit geldt voor bedrijven, organisaties, winkelcentra, enzovoorts.
Je kunt thuis ook een laadpaal plaatsen, zolang dit op je eigen terrein is natuurlijk. Ook dan wordt je laadpaal aangesloten op jouw elektranet. Je hoeft geen tarieven te bepalen, je betaalt gewoon voor het verbruik om je auto op te laden zoals je ook voor de rest van je energie betaalt. Je moet dan wel de ruimte hebben om je auto ook voor de deur te parkeren en in te pluggen. Je kunt geen ruimte claimen die niet van jou is.
Overwegingen voor je laadpalen
Om je energierekening te besparen, kun je kiezen om je laadpaal of laadpalen te koppelen aan zonnepanelen bijvoorbeeld in combinatie met een thuisbatterij. De energie die wordt verbruikt om je plugin hybride auto op te laden wordt dan gehaald uit de opgewekte zonne-energie in plaats van uit je elektranet. Dit is niet alleen prettiger voor je rekening, maar ook nog eens minder belastend voor het milieu. Zonne-energie is natuurlijk groen.
Of je nu thuis of op het parkeerterrein van je bedrijf een paal of palen wil plaatsen, je kunt kiezen of je losstaande palen neemt of aan de muur bevestigde palen. Kies je voor een paal of palen aan de muur, dan is de elektra gemakkelijker door te trekken. Een losstaande paal heeft weer meer flexibiliteit als het om parkeren gaat. Het aanleggen van de elektra hier naartoe is wel weer lastiger.
Laadpaal laten plaatsen? Vergelijk hier de prijzen
Ben je op zoek naar de laadpaal prijzen? Wens je in contact te komen met laadpaal installateurs uit jouw regio? Vraag hier een gratis offerte aan. Maak jouw keuze of je een particuliere of zakelijke installatie wenst.