Je kan een laadpaal op verschillende plaatsen installeren. Naast de plaatsing op de oprit kan je een laadpaal ook in een garagebox plaatsen. Wat zijn de mogelijkheden?
Laadpaal in inpandige garage plaatsen
Wie thuis een laadpaal in een inpandige garage wenst te plaatsen, kan dit meestal zonder probleem doen. De plaatsing vindt immers plaats op privaat-domein. Uiteraard moet je wel een geschikte plaats vinden om het laadstation in de garage te kunnen plaatsen. Dit kan je tegen de muur of tegen een zuil doen. Er zijn wel een aantal tips waar je rekening mee kan houden om de juiste plaats van plaatsing in de garage te bepalen.
De afstand tussen de aansluiting van de laadpaal en de elektriciteitskast wordt best zo kort mogelijk gehouden want een verlengkabel gebruiken om de elektrische wagen wordt niet opgeladen. De installatiekosten van een laadpaal in de garage in huis vallen hierdoor mee.
Tip: ben je huurder van een woning, licht altijd eerst de eigenaar in van jouw plannen.
Laadpaal in appartement met mede-eigenaars
Jouw wagen elektrisch laden als mede-eigenaar op een bovengrondse parking of op een parkeerplaats in een ondergrondse parking is mogelijk als je de andere mede-eigenaars (in gebouwen zonder VME) of de syndicus (gebouwen mét VME) hiervan inlicht.
Tip: om installatiekosten te besparen, is het belangrijk om vooraf goed in kaart te brengen wie in de toekomst elektrisch gaat rijden.
Er zijn 2 manieren om jouw elektrische wagen op te laden als je in een appartement woont.
1. Collectief laden
Maakt het mogelijk om met mede-eigenaars collectief elektrisch te laden. Hierbij hangen alle oplaadpalen achter 1 collectieve elektriciteitsmeter. Het laden dient “slim te verlopen”. Er zal gebruik gemaakt worden van Load Balancing, waarbij alle laadpunten slim worden aangestuurd zodat elke elektrische wagen opgeladen kan worden wanneer dit nodig is. Dankzij Load Balancing wordt het vermogen verdeeld over meerdere laadpunten. Wens je collectief te laden, dan dien je dit aan te vragen aan Fluvius. In samenspraak met de mede-eigenaars kan bekeken worden hoeveel vermogen de laadstations dienen te hebben. Dankzij de slimme meter, kan perfect afgelezen worden wie, wanneer en hoeveel kWh elektriciteit per wagen per maand werd verbruikt. De afrekening kan per mede-eigenaar verzonden worden. Alle kosten worden verrekend tussen de mede-eigenaars van elektrische wagens.
2. Zelf laden achter jouw privé-aansluiting
Je kan ook zelf jouw wagen opladen via jouw privé-standplaats en achter een pivé-aansluiting. In dat geval sta je zelf in voor de kosten van de aansluiting van het stopcontact / laadpaal aan het elektriciteitsnet of meterkast alsook voor de kosten van het verbruik. Je bent wel vrij om het type laadpaal te kiezen. Je dient wel andere mede-eigenaars te verwittigen van de werken. Laat ook nakijken of de algemene elektriciteit niet verzwaard dien te worden.
Tip: Let op er gelden voorwaarden bij nieuwbouw en verbouwing van residentiële gebouwen. In sommige gevallen dient er een aansluiting voorzien te worden / nutsvoorzieningen geplaatst te worden vanaf er 2 parkeerplaatsen voorzien worden.
Auto opladen in afzonderlijke garagebox
Jouw garagebox heeft een afzonderlijk kadasternummer aan de rooilijn
In dat geval kan de garagebox een afzonderlijke aansluiting krijgen.
Jouw garagebox heeft geen afzonderlijk kadasternummer aan de rooilijn
Maak afspraken met de andere mede-eigenaars. Hierbij zal de plaatsing van één gezamenlijke elektriciteitsmeter plaatsingen. De sturing van het vermogen zal via “Slimme laadpunten” plaatsvinden.
Auto laden onder ( gesloten ) carport
Heb je geen inpandige garage of is het gewoonweg makkelijker om een laadpaal onder een carport te plaatsen, dan is dit ook mogelijk. Je kan de laadpaal tegen de buitengevel plaatsen of je plaatst deze tegen een zuil. Je kan de laadpaal plaatsen onder een metalen carport, een houten carport of een carport met glazen dak.
Je hoeft geen vergunning te hebben voor de plaatsing van een laadpaal in een bestaand gebouw. Uiteraard dient de nieuwe laadpaal wel gekeurd te worden. De laadpaal onder een open carport komt wel in contact met de buitenlucht, maar geen zorgen, het laadstation beschikt over een waterdichte kast.
Wens je kosten te besparen, hou dan de afstand tussen het laadstation en de meterkast beperkt. Extra graafwerken laten uitvoeren of het trekken van meterslange kabels kosten een pak geld. Kies daarom voor de plaatsing van laadpalen onder een carport die tegen de woning staat.
Solar carports
Een elektrische wagen die onder een carport wordt opgeladen verbruikt elektriciteit. Om te besparen op het verbruik van elektriciteit is de plaatsing van zonnepanelen op het dak van de woning nog altijd interessant. Ook de plaatsing van een opslagbatterij zorgt ervoor dat overschotten worden opgevangen door de batterij. Slimme laadpalen weten trouwens op welk moment van de dag dat ze het best elektriciteit verbruiken afkomstig van zonnepanelen en/of de thuisbatterij.
Wie een bestaande carport heeft of een nieuwe carport met laadpaal wenst te plaatsen kan kiezen voor de plaatsing van een zogenaamde solar carport. Hierbij worden de benodigde zonnepanelen op het dak van de carport geplaatst en wordt de bekabeling netjes weggewerkt in het frame van de carport. Je hebt de mogelijkheid om een laadstation te koppelen aan de zonnepanelen zodoende je bij een elektrische laadbeurt niet van het net neemt, maar van de opgewekte energie van de zonnepanelen. Het laadstation kan je ophangen tegen staander van de carport, tegen de gevel van jouw woning of tegen een laadzuil. Je kan kiezen tussen een enkele of dubbele solar carport.
Laadpaal laten plaatsen? Vergelijk hier de prijzen
Ben je op zoek naar de laadpaal prijzen? Wens je in contact te komen met laadpaal installateurs uit jouw regio? Vraag hier een gratis offerte aan. Maak jouw keuze of je een particuliere of zakelijke installatie wenst.