Wat is de enkele laadpaal of de laadpaal met 1 laadpunt?
Voor wie is de laadpaal met één laadpunt geschikt?
De laadpaal met 1 aansluiting is ideaal voor mensen die slechts 1 elektrische wagen tegelijkertijd wensen op te laden. Deze zijn eerder geschikt voor privé-gebruikers of voor zakelijke gebruikers die geen netwerk van wagens dienen op te laden en slechts één wagen per laadstations wensen op te laden. Wie meerdere wagens via 1 laadpunt wenst op te laden zal een laadpaal moeten installeren met 2 stekkers of een laadpaal met 2 sockets.
Wat is dit type laadpaal?
De laadpaal of wallbox met één laadpunt, kan al dan niet voorzien zijn van een vaste laadkabel. Is deze voorzien met een vaste kabel, dan hoef je alleen de wagen in te pluggen om de batterij op te laden. Aan de andere kant heb je de laadpaal of wallbox zonder vaste laadkabel. Dan dien je zelf een laadkabel te kopen en deze in te pluggen in de box én wagen.
Plaatsing laadpaal met één laadpunt
Je dient wel een schikte plaats te hebben om de wagen op te laden, denk maar aan een garageplaats, carport of oprit. Afhankelijk welke parkeerplaats je hebt, kan je de laadpaal met enkele aansluiting zowel binnen of buiten plaatsen. Beschik je niet over een eigen parkeerplaats, dan dien je openbaar te laden.
Een installateur van laadpalen voorziet de elektrische aansluiting van de meterkast naar de laadpaal. Belangrijk is om na te gaan of de meterkast een enkelfasige of 3-fasige aansluiting heeft. Indien nodig dient de meterkast verzwaard te worden door de netbeheerder.
Stekker & vermogen
De stekker is in verschillende types verkrijgbaar. Denk maar aan Type-1 of Type-2 stekkers. De meest gangbare vermogens zijn 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW en 22 kW. Er zijn een aantal criteria die zullen bepalen welke soort laadpaal het best geschikt is. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de accu van de elektrische wagen zal opladen.
Plaatsing enkele laadpaal
De laadpaal met enkele aansluiting, kan tegen de muur geplaatst worden ( WallBox ) of tegen een paal. Plaats je een laadpaal met vaste oplaadkabel, dan dien je na gebruik de stekker in de box te plaatsen of deze kan opgehangen worden aan een handig haakje.
Slimme laadpaal met 1 aansluiting
Sommige modellen zijn voorzien van “slimme” functionaliteiten, denk maar aan de online laadpalen waarbij er connectie via Bluetooth, WIFI of 4G/5G met het internet kan gemaakt worden. Dankzij de bijhorende APP kan je zelfs het laadvermogen op afstand instellen. Het je een ingebouwde kWh-meter dan kan je zelfs de verrekening van de laadkosten laten instellen. Dat is ideaal indien je bijvoorbeeld thuis of op het werk oplaadt met een laadpaal die eigendom van het werk is.
Wat kost een laadstation met 1 laadpunt?
Er zijn uiteraard een aantal criteria die de uiteindelijke kost van de aankoop en installatie van een laadpaal met enkele aansluiting zal bepalen. Je dient gemiddeld te rekenen op een kost tussen €1.250 en €1.500 ( incl. BTW ) voor de plaatsing van het laadpunt. Wens je de laadkosten te verrekenen, dan dien je rekening te houden met extra servicekosten.
Laadpaal laten plaatsen? Vergelijk hier de prijzen
Ben je op zoek naar de laadpaal prijzen? Wens je in contact te komen met laadpaal installateurs uit jouw regio? Vraag hier een gratis offerte aan. Maak jouw keuze of je een particuliere of zakelijke installatie wenst.